et vandingssystem kan være en stor nytte i arbejdet med planterne og mulighederne er næsten uendelige i den helt billige og simple ende, hvor der hænges en vandbeholder op i en højde så tyngdekraften få vandet via en slange ned i potten, det kan være meget godt på varme sommerdage i drivhuset, syntes man ikke det er helt nok findes der fuldautomatiske der næsten selv hælder gødning i og med alarmer for alt muligt forskellige ting som ph, ec, lav vandstand og flere.

De mest solgte vandingssytstemer

det mest almindelige systemer består af en vandtank det kan være hvad man lige har der kan bruges men der findes mange forskellige og det skal nævnes at den meget gerne må være lukket så lys og andet ikke kommer der ned, så skal der en pumpe til for at holde et konstant tryk, alt efter størrelsen er det en god ide at lave en ringledning, hvor trykket kan fordeles ud til potterne, det er vigtigt et konstant tryk hele tiden og så langt i systemet som muligt.

fra ringledningen og ud til potterne bruges så en tynd slange med en ventil i enden så der er mulighed for at regulere på mængden af vand der drypper ud i potten.

når man kan blande gødning og vand i store mængder sætter det selvfølgelig krav til nøjagtighed for laver mand fejl her kan det være fatalt og for alle planterne der er med på systemet, så værd nøjagtig og skriv evt. værdier på ph og ec fra gang til gang.

denne slags systemer kræver noget rengøring med tiden kan der komme kalk og alger og andre ting med i systemet, med risiko for at en slange stopper til og en plante derved bliver afskåret for vand, så omhyggelig rengøring er nødvendigt for at have et stabilt system.

Har du brug for hjælp til klimastyring har vi skrevet en artikel om det. Læs den her.

Hjemmedyrkere

jeg har talt med flere såkaldte hjemmedyrkere som af den ene eller den anden grund bruger cannabis medicinsk som har måtte påtage sig den ulovlige handling at dyrke cannabis, hvor flere er dårligt gående eller ikke kan løfte vandkander med vand så de har lavet en eller anden løsning hvor de kan tage en vand slange og fylde vandtanken og blande gødning i den uden at skulle løfte en masse, ligeledes slipper man for besværet med at skylle ind under planterne i en dårlig stilling for ryg og krop.

vandingssystemer bliver mere og mere almindelige, flere havecentre er begyndt at føre forskellige systemer mest er de til brug i drivhuse og i haven til almindelig prydplanter og grøntsager, det kan sagtens bruges til at forlænge tiden mellem vandinger, det kan jo være nyttigt hvis man skal på ferie eller andre grunde til at man ikke lige kan komme i haven og passe grøntsagerne.

til havebrug findes også vandingssystemer der tilsluttes vandhanen, evt med at timer-ur så der tændes og slukkes på de optimale tidspunkter, helst om natten jo.

her kan også anvendes drypslanger men også sivslanger kan tilsluttes for at kunne vande mere bredt. smart er det bestemt både i lille skala til indendørs brug men også til almindelig brug i haven til os der ind i mellem rammes af dovenskab eller bare er blevet lidt op i årene og vil slippe nemmest mulig om ved have arbejdet.